maanantai 9. maaliskuuta 2015

Ruutua, ohjattua ja tunnaria.

Olimme taas tänään treenaamassa upeassa kevät säässä Suvin ja Zoomin kanssa. Miten voikaan ihminen tulla hyvälle mielelle valosta ja lämmöstä? Puistot ja kävelytiet ovat jo täysin sulat ja ovat alkaneet jo kuivua mukavasti. Niinpä treenailtiin taas nurmi-alueella. Laittettiin nurmelle kaksi ruutua ja luoksetulokartiot, näin saatiin koirille houkutteita koko alueelle. Ihan ensimmäiseksi aloin treenaamaan ruutua. Otin liikkeen heti alkuun kisanomaisesti ja täysillä matkoilla. Kamu lähti merkille yllättävän hyvin ja kääntyi suoraksi minua kohti, kunnes annoin käskyn ruutuun ja sinnehän se paineli oikein nätisti oikeaan paikkaan. Oppi on siis mennyt perille jo viime treenikerrasta. Kerta pidemmällä matkalla riitti alkuun ja siirryyttiin treenaamaan tarkkuutta. Lähetin koiraa ruutuun sen jokaiselta sivulta noin 5m päästä ja naksuttelin oikeasta paikasta. Pallo oli palkkana, joten vire pysyi korkeana ja koira alkoi tarjota keskelle takareunaan hyvin paikkaa. Ruutuun voin antaa sellaisen vinkin, joka on meillä toiminut oikean paikan löytämiseksi. Heittäkää lelu ruudun taakse, käskekää koira ruutuun ja käsky "Seis". Vain oikeasta paikasta vapautus. Näin koira alkaa hakea automaattisesti syvyyttä ruutuun kun tietää palkalle vapautuksen olevan takana. Sama pätee myös sivuille, jos koira jää vaikka liikaa oikeaan reunaan ruudussa, tehkää palkalle vapautus vasemmalle. Kuitenkin olkaa tarkkana, että palkkaus tulee vain asennosta, jossa koira makaa ohjaajan päin.

 Kuva havainnollistaa koiran paikkaa ruudussa ja palkkauksen suuntaa paikan korjaamiseksi. Koiralle kannattaa opettaa oikeaksi paikaksi enemmän ruudun takaosa kuin etuosa, sillä etutassut menevät aina herkemmin yli sallitus alueen.
Ennen ohjattuunnoutoon siirtymistä otin Kamulle pari vauhtipätkää ruudulle ja sitten se liike sai jäädä taas hautumaan.Ohjatussa laitoin kapuloiden ja merkin välin täysimittaiseksi 10-5-5-5 ja lähetin koiran merkille noin viiden metrin päästä. Kertaakaan aiemmin en ole tehnyt tätä liikettä treeneissä kokonaisuudessaan, sillä olen jakanut sen kahteen. Erikseen merkille lähetys ja erikseen suunnat. Nyt kuitenkin rohkenin jo yhdistää ne ja kaikki sujui oikein hyvin. Jossain vaiheessa Kamun vire nousi sen verran, että meinasi ryöstää kapulalle, mutta parin muistuttelun jälkeen se taas onnistui. Kamulle paras palaute väärin menneestä suorituksesta tai ryöstämisestä on homman alkaminen uudestaan ja estää sen pääsy kapulalle. Tänään ohjatussa onnistui molemmat suunnat ensiyrittämällä.

Loppuajan treenasin tunnaria, seuraamista, paikkista ja Z:taa. Raejuustopurkkien kanssa leikkiminen ja hajutunnisteet on nyt lopetettu ja siirrytty oikeisiin kapuloihin. Olen ottanut maltillisia askeleita ja se on tuottanut tulosta. Kamu jaksaa keskittyä haisteluun vaikka se joutuu erottamaan oman jo 20 kapulan joukosta. Teen liikkeen seuraavalla tavalla. Koira istuu perusasennossa sivulla kun hajustan kapulan, sitten se jää kymmenen metrin päähän odottamaan kun kaadan läjän hajustamattomia kapuloita maahan ja piilotan oman niiden joukkoon. Otan muutaman askeleen kohti koiraa, noin puoleen väliin matkaa ja käsken etsiä. Heti kun se nostaa oman niin naksautan ja palkkaan. Näin Kamu ei siis saa nostettua virettä niin korkealle tasolle kuin tavallisessa tunnarissa, sillä matka on lyhempi ja minun luokseni ei tarvitse vielä juosta takaisin. On toiminut oikein hyvin ja koira malttaa nuuskutella oikein kunnolla. Tästä sitten aletaan pikkuhiljaa ottamaan matkaa lisää.

Kamu ei paljon jaksa välittää häiriöistä ympärillään. Nätti sää sai lenkkeilijät koirineen liikkeelle, joten saimme hyvää häiriötä niistä. Suvi ja bortsu Zoom olivat erinomainen treeniseura tänään. 0 kommenttia: