perjantai 27. heinäkuuta 2018

Käsikosketus


Minulta on useita kertoja kysytty vinkkiä koiran riehakkaaseen käytökseen esimerkiksi vieraiden tultaessa sisälle tai tilanteisiin, jolloin koira ei anna tehdä jotakin hoitotoimenpidettä. Ihmiset ottavat usein koiran perheenjäseneksi ja seuralaiseksi, mutta useinmiten unohtuu, millainen työ helpon arkikoirankin kouluttamisessa on.

Näin ensimmäistä kertaa miltein neiljä vuotta sitten erään valkkarin harjoittelevan käsikosketusta. Koira oli saanut eläinlääkärikammon jalkaleikkauksen yhteydessä ja alkanut pälyilemään muitakin vieraita. Omistaja oli nokkelasti ehdollistanut koiran tervehtimään kaikki vieraat käsikosketuksella. Miellyttämishaluinen koira oli oikein innoissaan annetusta tehtävästä ja kävi iloisena tökkimässä kaikki uudet treenikaverit kuonollaan avonaiselle kämmenelle. Tästä idea jäikin minulle hautumaan alitajuntaani.

Rokin ohitusongelmien ja rappukäytäväpöhinän alkaessa muistin käsikosketuksen. Aloin opettamaan sitä koiralle kohdeharjoitteluna. Käsi esiin, naks kun koira koskee ja palkka tippuu toisesta kädestä. Todella helppo tehtävä koiralle ja ihan varmasti jokainen oppii tämän.

Tempusta tuli äkkiä Rokille helppo ja se on välillä tarjonnut sitä ihan oma-alotteisestikin. Käytän käsikosketusta muun muassa pienten lasten kanssa, jos tahtovat silittää Rokia ja se on yhtään riehakkaalla tuulella. Tällä hetkellä yleistäminen on vasta oman perheenjäsenissä, mutta tarkoitus on kyllä tehdä tästä Rokille vahva tehtävä, jota voi käyttää esimerkiksi ohituksissa tai muissa haastavissa tilanteissa.

Facebookin reaktiiviset koirat ryhmässä eräs koira oli opetettu niin vahvasti käsikosketukseen, että eläinlääkäri pystyi rokottamaan koiran samalla, kun se piti kuonoa omistajan kämmenellä. Aivan loistavaa työtä!

***
  • Tarvitset helposti syötäviä nameja, naksuttimen ja iloista mieltä.
  • Aloita tarjoamalla avonainen kämmen koiralle ja valmistaudu naksauttamaan heti kun kuono koskettaa ihoasi. Toista useita kertoja. Liitä käsky toimintaan kun koira tarjoaa käytöstä automaattisesti.
  • Kun koira on oppinut koskemaan kämmentä käskyllä, voi kosketuksen kestoa alkaa pidentämään. Muista silti palkata välillä pelkästä kosketuksesta. Harjoittele monipuolisesti eri ympäristöissä ja lisää häiriötä.

0 kommenttia: