tiistai 6. kesäkuuta 2017

Etsijäkoiria ja ulkotreenejä


 Kannattaa ostaa Canis-lehden kesäkuun numero ;)

Ehdin jo niin innostua viime torstain hyvin menneistä treeneistä, että katselin meille muutamia kisoja tavoitteeksi loppu kesälle. Niinpä niitä tavotteita kohti on vain mentävä, sillä ei ne ihan ilmaiseksi tule.

Laittelin sitten heti torstaina Suville viestiä pitkästä aikaa, josko saataisiin treeniseuraa. Roki on nähnyt Suvin bortsun joskus ihan pentuaikoinaan, joten koirakkoa voisi pitää kyllä ihan tuntemattomana häiriönä meille. Niin sitten sovittiin treenit lauantaille ja olin päättänyt suunnitella tämän harjoituksen jo vähän etukäteen. Muistuttelin itselleni, että mikäli treenijatkumo on hyvä ja vire kohdallaan, en turhia toistoja tee. Näin säästellään koiraa ja vähän jätetään niitä paukkuja varastoon. Minun täytyy nyt opetella lopettamaan silloin kun vire on huippu ja suoritus onnistuu hyvin, eikä jankata innostuksissani lisää.

Treenit sujuivat jälleen yli odotusten ja Roki pystyi vieraan koiran läsnäollessa todella hyviin suorituksiin. Treenasin sitä yhteensä kolme kertaa viiden minuutin pätkän ja sitten taas autoon. Olin päättänyt, että kun suoritus on hyvä ja vire korkea niin sitten palkka ja autoon. Tämä toimi todella hyvin!

✩✩✩
Viikonloppu jatkui hyvin koiramaisissa tunnelmissa jälleen. Kauan haaveilemani etsijäkoirien alkeiskurssi on alkamassa Vantaa ja Espoon alueella nyt kesäkuussa ja mukaan pääseminen edellyttää info-luennon käymisen. Minulla on ollut vuodesta 2009 saakka jonkinmoinen haju tämän liiton toiminnasta, sillä Kamun veli Diesel on aivan pennusta saakka koulutettu tosietsintöihin. Oikeastaan Dieselin omistajan Marin kaikki koirat ovat. Kursseja järjestetään lähinnä täällä etelässä ja rannikolla, joten Kamun kanssa emme koskaan päässeet tähän lajiin tutustumaan, vaikka ominaisuuksiensa puolesta koira olisi lajiin varmasti sopinut.

Rokin tullessa ja hajutyöskentelyn enemmän kiinnostaessa ajatus heräsi uudelleen henkiin. Otin yhteyttä Mariin ja kyselin alkeiskurssien perään. Tässä sitä nyt ollaan ja odotellaan perjantaihin, josko meidät valitaan alkeiskurssiryhmään.

Luennolla käytiin hyvin perusasioita etsijäkoiran työstä läpi ja tavallisimpia karkaamistilanteita. Useat jutut olivat jo aiemmin kuultua, joten tämä oli minulle vähän kertausta. Hajulähteitä ja esijäkoiran kouluttamiseen vaadittavia asioita oli hyvä kerrata ja oli mukava tutustua uusiin ihmisiin.

Lainattu Etsijäkoiraliitos sivulta:

Koirakon tie alkeiskurssilta etsintävalmiiksi

"Tutustuminen Etsijäkoirien toimintaan-luento: Luento on kattava tietopaketti kaikille eläinten omistajille. Luennolla käydään läpi tyypillisimmät karkaamistilanteet, karkaamisten ennaltaehkäisy sekä miten toimia jos oma eläin pääsee karkuteille. Luennolla kerrotaan myös Etsijäkoirien koulutuksesta. Luennolle osallistuneet voivat hakea alkeiskurssille.
Alkeiskurssi: Koirakon koulutus alkaa alkeiskurssilla. Alkeiskurssin päätarkoituksena on tutustuttaa koirakko lajiin ja antaa ohjaajalle työkaluja koiransa kouluttamiseen. Kurssiin kuuluu viisi harjoituskertaa ja loppukoe. Alkeiskurssin jälkeen koirakko siirtyy harjoittelemaan treenirinkiin.
Jatkokurssi: Jatkokurssilaiset suorittavat kurssin kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa tehdään neljä jälkeä. Niiden suorituksien jälkeen tulee kurssiin vähintään kuukauden mittainen tauko, jonka aikana kurssilainen vetää treenejä. Vähintään ensimmäiset treenit tulee vetää oman kouluttajansa kanssa yhdessä. Tauolta tulon jälkeen alkaa kurssin toinen osa, jolloin koirakko suorittaa kolme jälkeä ja kurssin loppukokeen. Loppukokeen läpäisyn jälkeen koirakon  harrastus jatkuu taas treeniringissä ja kokemuksen karttuessa koirakko voi halutessaan hakea tosietsintöihin valmistaville kursseille.
Etsintöihin valmistavat kurssit: Kurssille valitaan ainoastaan koirakoita, jotka haluavat toimia liiton virallisina etsijäkoirakkoina. Kurssille halutessaan koiran ohjaajan tulee laittaa vapaamuotoinen hakemus koulutusvastaavalle. Etsintöihin valmistavilla kursseilla keskitytään tietynlaisiin vaikeisiin jälkiin. Kurssien teemat ovat vanhat jäljet, pitkät jäljet ja kaupunkijäljet. Kullakin kurssilla on kolme harjoitusta ja loppukoe. Kaikkien vaadittavien suorituksien jälkeen koirakolle tehdään tasotesti. Tasotestin läpäistyään koirakosta tulee liiton virallinen etsijäkoira.
Ohjaajan kurssit: Etsintöihin valmistavien kurssien välissä on ohjaajalle tarjolla koulutusta; suunnistus, koiran, kissan ja ihmisen ensiapu sekä maaston, tuulen ja lämpötilan vaikutus hajun käyttäytymiseen.
Treenirinki: Treeniringin treenit ovat erittäin tärkeitä koirakon kehittymisen kannalta. Kursseilla opitaan tiettyjä uusia asioita ja vaikeutetaan aikaisemmin tehtyjä harjoituksia. Treeniringin tehtävänä on luoda koirakoille rutiinia ja vahvistaa kursseilla opittuja asioita. Seuraavan kurssin treenit ovat aina edellistä kurssia huomattavasti haastavampia, joten harjoittelu treeniringissä kurssien välillä on välttämätöntä. Kurssien välissä on myös hyvä hyödyntää treeniringin treenit palauttavien harjoituksien tekemisessä.
Etsintätoko: Treeniringin lisäksi koirakoiden jatkuvaan koulutukseen kuuluu etsintätoko. Etsintätokotreeneissä harjoitellaan arkitottelevaisuutta erityisesti tätä lajia silmällä pitäen. Avainasemassa ovat ihmisten ja koirien sujuva kohtaaminen sekä käskystä paikalla pysyminen."


Alkeiskurssille oli paljon hakijoita joten katsotaan kuinka meidän käy. Ilmoitus kurssilaisten valinnasta tulee perjantaina 9.6.

0 kommenttia: