sunnuntai 14. elokuuta 2016

Nose Work jatkokurssi 1/3


Olemme Rokin kanssa osallistuneet Erkku Kottosen Nose Workin kolmen kerran jatkokurssille, vaikkemme kauheasti oli ehtineet nenäjuttuja tekemään. Kurssin tavoitteena on siirtää etsintää myös ulkoilmaan ja aloittaa ajoneuvoetsinnän kouluttaminen koiralle. Ryhmässämme on vain kolme koirakkoa nyt kolmena Keskiviikkona peräkkäin, joten opetus on ainakin hyvin yksilöllistä.

Viime Keskiviikon aloituskerralle ei päässyt muita koirakoita osallistumaan kuin minä ja Roki. Niinpä saimme ihan kokonaan yksityistunnin. Aloitettiin ShowHaun sisätiloissa aivan uudella hajuseinällä. Roki paineistui jonkin verran sisätilasta ja koirahotellin äänistä, joten keskittyminen meni kyllä ihan rimaa hipoen. Poika jaksoi ihan muutaman minuutin vain ja sitten alkoi hirmuinen läähätys ja välillä se haukahteli kaikille taustalta kuuluville äänille.

Kaikesta huolimatta lähdimme kokeilemaan Rokille hajuseinää. Te jotka ette ole moisesta ennen kuulleet, on hajuseinä aivan tavallinen seinä, joka on täynnä ilmastointireikiä. Seinän toiselta puolelta pääsee laittamaan hajun luukkuun, josta se sitten haisee koiralle ilmastointireikää pitkin. Aika huikea keksintö! Rokille tehtiin ensin seinän viereen muutama laatikko joista yhdessä oli haju. Poika merkkasi sen hyvin ja selkeästi kiinnostui jo seinästä siihen malliin, että päätimme siirtyä suoraan siihen. Aluksi naksuteltiin siitä, että koira haisteli reikiä ja oli kiinnostunut niistä. Seuraavaksi laitettiin haju toiseksi alimmalle riville ja Roki bongasi sen tosi hyvin. Kouluttaja naksutteli oikealla hetkellä ja minä palkkasin hajulta. Välillä naks tuli heti ekasta nuuhkaisusta ja välillä vaadittiin pidempää haistelua.

Muutaman onnistuneen kerran jälkeen tehtiin vielä niin, että minä en tiennyt missä haju on ja oli vain luotettava koiraan. Rokin tyyli etsiä on siitä hauska, että joudun enemmän kuuntelemaan sitä kuin katsomaan. Poika nuuhkuttaa todella tiheästi koko ajan mutta kun haju lähestyy, ääni vaimenee ja koira hidastaa selvästi siihen. Uskomatonta kyllä mutta osasin tulkita koiran löydön, vaikkei ilmaisua olla opeteltukaan vielä. Ensi kerralla siirrymme ulos ja yritän ottaa myös videomateriaalia. 

Loppukevennyksenä teille kuva päivän vanhasta monirotuisesta pennusta, joka autettiin Perjantaina maailmaan.


0 kommenttia: