lauantai 28. maaliskuuta 2015

Aktiivisen koiran FitDog


Keskiviikkona Kamulle ja minulle saapui mieluinen lähetys. Aloitimme testaamaan Fit Dogin lisäravinteita nyt kun kisakausi kolkuttelee ovella ja muutenkin koiran fyysinen kunto alkaa kohota suuremman rasituksen myötä. Kamun liikunta koostuu pääosin fillarilenkeistä (juosten) ja vapaana juoksemisesta. Vetoharjoitukset olivat tänä talvena todella vähällä. Nyt kesää kohden mukaan tulee tietysti uiminen. Koirallani on aina ollut juominen hiukan ongelmallista, treenin aikana se ei malttaisi juoda tai juo suuria määriä kerralla. Välillä tuntuu, että se juoksisi itsensä vaikka hengiltä jos en pitäisi kunnon taukoja.

Minulla ei ole aiempaa kokemusta koirien lisäravinteista taikka palautusjuomista. Itse kuntosalilla välillä käyneenä kuitenkin uskon palautumisen tärkeyteen ja ainakin itse olen saanut korvaamattoman hyödyn palautusjuomista. Tänä päivänä aktiivinen koira on verrattavissa huippu-urheilijaan, sillä erolla, etteivät koirat osaa sanoa onko lihakset jäykät ja kolottaako niveliä. Jotta suorituksesta saadaan paras mahdollinen, on yksi tärkeimmistä kulmakivistä koiran nestetasapaino. Voit varmasti kuvitella itsesi juoksemassa janoisena kuumassa kesäsäässä, tai suorittamassa jotain vaikeaa kirjallista tehtävää nälissäsi. Keskittymiskyky laskee, verensokerit heittelevät liian alas ja suoritus kärsii.

FitDogin  FitDog Energy & Rehdyrate  on lisäravinne koiran nestetasapainon ylläpitoon ennen suoritusta ja sen aikana. FitDog Recovery taas edesauttaa koiran lihaksistoa ja elimistöä palautumaan raskaan suorituksen jälkeen.

Tässä suoraan FitDogin sivulta lainattu tiivis kokoelma siitä, mihin koirasi tarvitsee lisäravinteita.

Mihin FitDog-tuotteita tarvitaan ?

 • Harrastus- ja kilpailukoirat voidaan nykyään rinnastaa huippu-urheilijoihin
 • Koirat ovat kovassa fyysisessä rasituksessa
 • Koirien maksimaalisen suorituskyvyn ja palautumisen varmistaminen ovat avainasemassa, kun halutaan menestyä
 • Ihmisten ja hevosten urheilulisäravinteet eivät sovi koiran elimistölle, koska koiran fysiologia  on täysin erilainen (koira ei esimerkiksi hikoile samalla tavalla kuin ihminen)
 • Koirat tarvitsevat omiin spesifeihin tarpeisiinsa kehitettyjä urheilulisäravinteita
 • FitDog-tuotteet ovat Suomessa kehitettyjä ja valmistettuja tuotteita, joilla voit varmistaa koirasi jaksamisen pitkinäkin päivinä

Koiran nestetasapainosta huolehtiminen

 • Nestetarpeeseen vaikuttaa ympäristön lämpötila mutta myös kylmässä lämpötilassa koira voi kärsiä nestehukasta
 • Nestehukan ikävin ominaisuus on se, että se vähentää janontunnetta, joten koiran ei tee mieli juoda. Siksi onkin tärkeää, että omistaja huolehtii koiran riittävästä nesteensaannista. Kuivumista on helpompi estää kuin hoitaa.
 • Vuorokauden nestetarve keskimäärin 0,5-1dl/kg normaalioloissa, koira (20kg) kuluttaa vettä kotioloissa noin litran päivässä
  • Suoritus aiheuttaa lisätarvetta nesteen määrään !
 • Jo 3-4% nestehukka heikentää suoritusta
 • 7-8% nestehukka vaatii tehokasta hoitoa, jotta se ei johda hengenvaaralliseen, jopa korjautumattomaan tilaan
 • Aloita koiran nesteytys hyvissä ajoin ennen kovempaa rasitusta, mieluiten jo edellisenä päivänä. Kun nesteytät koiraa, tarjoa nestettä useita kertoja pieniä määriä, jolloin neste imeytyy paremmin elimistöön.

Rasituksen vaikutus koiran energiantarpeeseen

 • Keskimäärin koiran energiantarve lisääntyy 10% jokaista koiran tekemää työtuntia kohden
 • Jos koiran suoritus on lyhytkestoinen tehosuoritus, kuten agility, lisääntyy koiran energiantarve n. 10-20%. Agilitykoiran kokonaissuoritus kilpailupäivän aikana vastaa kuitenkin rasitustasoltaan kestävyyssuoritusta.
 • Metsästys- ja paimenkoirilla energiantarve keskimäärin kaksinkertaistuu työpäivien aikana
 • Suurin energiankulutus on äärioloissa työskentelevillä valjakkokoirilla, joiden energiantarve voi nousta kolmin- tai nelinkertaiseksi ylläpitotasoon nähden.

  Ollaan Kamun kanssa kokeiltu nyt FitDogin Recovery Potatoa sekä Energya kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla juotin koiralle juoman treeniä edeltävänä päivänä. Koira oli siis ollut levossa ja sai kuppiinsa noin 2-3dl Rehydratea ja hieman sekaan tuota Potatoa. Jauhot sekoittuivat vetee sheikkerin avulla aivan kuin ihmistenkin palkkarit ja siitäpä oli helppo lorauttaa vain kuppiin. Ihmeekseni sain huomata miten hyvin juoma maistui Kamulle, vaikkei se kovin janoiselta vaikuttanut. Seuraavan päivän treeneissä koira joi juomansa jo kaataessani sitä kuppiin sheikkeristä! 

  P.S Kävimme tänään Kamun kanssa Animagi Apexilla Sari Jalosen silmätutkimuksissa. Lääkäri luuli, että olen tulossa yksi-kaksi vuotiaan koiran kanssa silmäpeiliin. Ilmeisesti Kamu on sitten hyvin nuorekas olemukseltaa! Silmät olivat edelleen priimaa, mikä oli niin hienoa kuulla.

  Olkaahan kuulolla ensi kuun aikana, sillä sain hyvän tarjouksen teille lukijoille FitDogilta. Kuinka te kiinnitätte huomiota koirienne palautumiseen ja mitkä asiat mielestänne edesauttavat sitä? 

0 kommenttia: